Hideg időben-Fűtő ételek!
Fűtő ételek
November van… kezdődik a tél, és egyre hidegebb lesz!
Számomra, mint Vata típusúnak ez igen nagy kihívás. 😀
Mit lehet mégis ilyen időben tenni, amikor kevesebbet süt a Nap, és az sem olyan forró, meleg, mint nyáron, hogy megtartsuk a belső hőnket, belső tüzünket?
Melegítő, azaz fűtő ételeket, italokat kell innunk!
És a „melegítő” vagy „fűtő” alatt itt nem csak arra gondolok, hogy melegen fogyasztjuk, hanem, hogy mit tartalmaz, miből készült, mit használtunk fel az étel, ital készítéséhez!
Melegítő íz a: csípős. Fűtő tulajdonsága van. Támogatja az emésztés folyamatát és ezzel az étel felszívódását, tisztítja a vért és gyógyítja a bőrbetegségeket.Izzasztó, fűtő hatású. Ilyenek a hagyma, retek, chili, fokhagyma, gyömbér, bors, asafoetida.
Melegítő hatású íz még a: savanyú. Ízletessé teszi az ételt,, étvágynövelő, élesíti az elmét, javítja az érzékszervek működését. Növeli a nyálelválasztást. Joghurt, zöldszemű szőlő, citrom, sajt.
Valamint melegítő még a sós íz. Segíti az emésztést, görcsoldó, hashajtó. Semlegesíti a többi íz hatását, vízvisszatartó hatású. Tengeri só, kősó.
Melegítő fűszerek, zöldségek: kömény, mustármag,fokhagyma, gyömbér,szezámmag, kakukkfű, barna rizs,kukorica, zab,mandula, kesudió, földimogyoró, dió,paradicsom, narancs, babérlevél, cékla, feketebors, kardamon, lencse, vesebab, csicseriborsó a teljesség igénye nélkül.
A fantáziátokra bízom a fent felsorolt alapanyagokból, fűszerekből mit főztök! 😉
Szép napot!