Ayurveda-Vata típus

Egy kis ayurvedikus okosságok!? Én vata típus vagyok?, ezért most álljon itt: A Váta típusú ember?

VÁTA MENTESÍTŐ DIÉTA
A „levegős” testnedvet csökkentő diéta.

A váta alkatú emberek főleg alultápláltságtól, lesoványodástól vagy szöveteik elsorvadásától szenvednek.?‍♀️?️‍♀️
A váta jellegű betegségek kezelésénél a gyógyító étrend, az élelmiszerek tulajdonságainak és minőségének javítása elsődleges szempont. A váta alkatú egyének törekedjenek nagyobb mennyiségű étel gyakoribb fogyasztására. ????Nyugtató, tápláló a földdel való kapcsolatot erősítő étkezésre van szükségük. Ételeik legyenek nehéz, meleg, erősítő, nedvesítő jellegűek. Az édes, sós és a savanyú ízeket részesítsék előnyben, a csípős, keserű és fanyar ízekkel óvatosan bánjanak.
A csípős íz ugyanakkor, ha nem élelmiszer, hanem fűszer formájában kerül fogyasztásra, kitűnő étvágyszabályozó lehet, amennyiben a túlérzékenység vagy a szélsőséges ideggyengeség esete ki van zárva.??

A váta típusú ember emésztő ereje meglehetősen ingadozó. Számukra előírt és előnyös nehéz ételeket nem mindig tudják megfelelően megemészteni. Figyelmet kell ezért fordítani arra, hogy az ételek megemésztéséhez megfelelő emésztő tűz álljon rendelkezésre,? különben az elégtelenül megemésztett táplálék masszája méreganyagokat termel és felgyülemlik.

TÁPLÁLKOZÁS:
Az étkezések legyenek gyakoriak és rendszeresek, az adagok kis mennyiségűek. Kifejezetten ajánlott a nyers étkezés kerülése, a főtt, meleg étel fogyasztása a legjobb, ?az instant gyorséttermi ételek kerülendők. Egy étkezésen belül ne vegyítsünk túl sok különböző fajta ételt. Enyhe fűszerek és a só mértékletes használata megengedett. Ne üljünk le enni ideges, szorongó, aggodalmaskodó, félelem teli vagy negatív gondolatoktól meggyötört állapotban.?‍♀️

Étkezés közben koncentráljunk az evésre, az evés közbeni újságolvasás, tévézés és más, az idegrendszert stimuláló szokásokkal hagyjunk fel.
A vatáknak jót tesz, ha társaságban esznek és főznek rájuk.??? Ha van tehát vata barátunk,??? a legjobb dolog, amit tehetünk érte, az, ha meghívjuk ebédre, vacsorára. ☺️??A vatának érdemes megtanulnia a főzés tudományát, hogy képes legyen egyensúlyba hozni magát.???
Ők rendelkeznek a legszertelenebb és legrendszertelenebb étkezési szokásokkal, ezért nekik fontos leginkább, hogy betartsák az étkezési szokásokat. ?Hajlamosak kihagyni étkezéseket, nem mindig fűlik a foguk a főzőcskézéshez. ?Ha viszont jó fogásokkal traktálják őket, nem tudnak megálljt parancsolni étvágyuknak. ???

A vata típus gyakran szenved ételallergiában. Bizonyos, főleg a burgonyafélék családjába tartozó ételeket fogyasszanak minden esetben óvatosabban. Ebbe a kategóriába tartozik a padlizsán, a paradicsom, a burgonya, a paprika és a chili. Meg kell azonban hagyni, hogy a vatáknál sokszor nem is az étellel van a probléma, hanem a túlérzékenységükkel, ami ételtől függetlenül emésztési problémákat okoz. Ezért hasznosabb az, ha az ételek korlátozása helyett a vata csökkentő előírásokat betartják és a megfelelő gyógynövényeket is fogyasztják ehhez.
GYÜMÖLCSÖK:???????
Mivel a legtöbb gyümölcs kellemes, harmonizáló-tisztító hatású és növeli a testnedveket, jót tesz a vata alkatúaknak. Ez alól kivételt képeznek a szárított gyümölcsök, melyek bélgáz képződést váltanak ki. Ettől eltekintve a gyümölcsök általában mégiscsak túl könnyűek ahhoz, hogy igazán le tudják csökkenteni a vata szintjét. Az évszaknak megfelelően fogyasszuk a gyümökcsöket, lehetőleg ne keverjük a őket más ételekkel. A vata alkatúak ne akarjanak gyümölcskoszton élni, még akkor sem, ha hawaii őslakosok…?? A gyümölcsök magas százalékban tartalmazzák az éter elemét, ezért túlzott fogyasztásuk koncentrációhiányt, realitásvesztést, akaratgyengeséget és a vata tulsúlyának egyéb jellemzőit váltják ki.

OPTIMÁLIS GYÜMÖLCSÖK: ?????????
ALMA (FŐTT, KOMPÓTKÉNT), SÁRGABARACK, BANÁN, ÁFONYA, CSERESZNYE, DATOLYA (NYERSEN VAGY BEÁZTATVA), FÜGE (NYERSEN VAGY BEÁZTATVA), SZŐLŐ, GRAPEFRUIT, CITROM, ZÖLD CITROM, MANGÓ, NARANCS, PAPAYA, ŐSZIBARACK, KÖRTE, DATOLYASZILVA, ANANÁSZ, GRÁNÁTALMA, MÁLNA, EPER.
KERÜLENDŐ GYÜMÖLCSÖK:
NYERS ALMA, ASZALT GYÜMÖLCSÖK ÁLTALÁBAN, KANADAI TŐZEGÁFONYA, DINNYE.
ZÖLDSÉGEK:
A kizárólagos zöldség koszt nem megfelelő a váta alkatúaknak, mert túl könnyűvé teszi őket ez a fajta táplálkozás. Főve azonban elég jól bírják a legtöbb zöldséget. Még jobb, ha fűszerekkel, olajokkal és teljes értékű gabonafélékkel főzzük össze a zöldségeket. A váták csak mértékkel fogyasszanak nyers zöldséget és nyers salátákat, az ilyen étkek fogyasztásánál bőségesen használjanak olajos salátaönteteket.
A káposztafélék családjába tartozó növények( káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, karalábé) fokozzák a bélgáz termelődését. A gomba vizelethajtó, szárító hatású, ezért súlyosbítja a vata állapotát. A nyers hagyma felfúj, főtt állapotban viszont kitünő váta mérséklő hatású. Legyünk elővigyázatosak a burgonyafélékkel, mert a vatának allergiát okozhat. A kerülendő kategóriába sorolt zöldségek közül jó néhány elfogadható, ha fűszerek, sajt, tejföl, só valamint szezámolaj vagy ghee kíséretében fogyasztjuk őket.

OPTIMÁLIS ZÖLDSÉGEK:????
AVOKÁDÓ, CHILI, CÉKLA, RÉPA, KORIANDER LEVÉL, FRISS KUKORICA, ZÖLDBAB, INDIAI MUSTÁR, OKRA, FŐTT HAGYMA, PETREZSELYEM, FRISS ZÖLDBORSÓ, RETEK, HÍNÁR, NYÁRI TÖK, ÉDES KRUMPLI, TÉLIRETEK,TORMA, JÁMGYÖKÉR.

KERÜLENDŐ ZÖLDSÉGEK:LUCERNA CSÍRA, ARTICSÓKA, SPÁRGA, KALIFORNIAI PAPRIKA, BROKKOLI, KELBIMBÓ, KÁPOSZTA, KARFIOL, ZELLER, MÁNGOLD.
GABONAFÉLÉK:
A legtöbb gabonaféle tápláló és nehéz, ezért jót tesz a vátának. Ha más ételeket bajosan emésztenek is, a gabonafélékkel nem szokott gondjuk lenni. Egy hosszabb teljes értékű gabona kúra sok váta betegséget megelőzhet. A szárító vizelethajtó hatású gabonák, pl. a kukorica vagy a rozs súlyosbítja a váta helyzetét. A kenyérfélék élesztő tartalmuk miatt, felfúvódást okoznak, ami váta sulyosbító faktor. A szárított gabonafélék, mint például a müzli és a legtöbb chips, pl. a kukorica alapú tortilla, szintén súlyosbít a helyzeten.
OPTIMÁLIS GABONAFÉLÉK:
BASMATI RIZS, BARNA RIZS, KUSZKUSZ, ZAB, LIBATOP, BÚZA.
KERÜLENDŐ GABONAFÉLÉK:
MÜZLI ÉS SZÁRÍTOTT GABONÁK, MAGVAK, ÁRPA, HAJDINA, KUKORICA, KÖLES, ROZS.
HÜVELYESEK:
A legtöbb hüvelyes élelmiszer puffasztó hatású, székrekedést növelő, ezért erősen súlyosbítja a vátát. Radzsasztikus természetüknél fogva túlpörgést okoznak a vátáknak. A tofu inkább való a levegő gyermekeinek, bár az érzékenyek ezt is nehezen emésztik. A hüvelyesekre azonban fehérje tartalmuknál fogva nekik is mindenképpen szükségük van. A legjobb megoldás az, ha a váták elsajátítják a kömény, hing, gyömbér és cayane bors használatán alapuló, a levegő elem túlsúlyát ellenpontozó főzés fortélyait.
OPTIMÁLIS HÜVELYESEK:
MUNGÓ BAB, TOFU
KERÜLENDŐ HÜVELYESEK:
ADZUKI BAB, CSICSERIBORSÓ, FAVA BAB, VESE BAB, LIMA BAB, FÖLDIMOGYORÓ, PINTÓ BAB ,SZÓJA, SÁRGA BORSÓ, APRÓ BAB (URAD DAL)
MAGVAK, CSONTHÉJASOK:
A legtöbb mag és csonthéjas kedvezően ellenpontozza a levegő elemet, különösen enyhén pirÍtott, sózott formában. Meleg, nehéz és nedves tulajdonságaiknál fogva táplálják a tüdőt, a szaporítószerveket és az idegeket. Hátrányuk viszont, hogy nehezen emészthetőek, ezért egyszerre csak kis mennyiségben fogyaszthatóak. Szárazon pirítva inkább hátráltatják az emésztést (ez a földimogyoróra is vonatkozik).
OPTIMÁLIS CSONTHÉJASOK:??
MANDULA, PARADIÓ, KESUDIÓ, KÓKUSZDIÓ, MOGYORÓ, PEKÁNDIÓ, FENYŐMAG, PISZTÁCIA, TÖKMAG, SZEZÁMMAG, NAPRAFORGÓMAG, DIÓ.
TEJTERMÉKEK:
A legtöbb tejtermék nehéz, tápláló és nedvesítő, ezért csillapítja a vatát. Mivel nehezen emészthetőek és hűtő hatásúak, ezért figyelni kell az emésztési tűz aktuális állapotára és ennek megfelelően kell fogyasztani is. A tej kivételével a legtöbb tejterméket melegen vagy fűszerekkel együtt érdemes fogyasztani. A vata alkatúaknak általában megfelelőbbek az erjesztett tejtermékek, mivel azokban már megkezdődtek az előemésztési folyamatok.
OPTIMÁLIS TEJTERMÉKEK
VAJ, ÍRÓ, SAJT, TÚRÓ, TEJSZÍN, PANÍR(HAZISAJT), GHEE (VAJBÓL KÉSZÍTETT), KECSKETEJ, KEFÍR, TEHÉNTEJ, TEJFÖL, RIZSTEJ, JOGHURT( SZOBAHŐMÉRSÉKLETŰ!)

KERÜLENDŐ TEJTERMÉKEK:
SZÓJATEJ, FAGYLALT.
ÁLLATI EREDETŰ TERMÉKEK:
Bár a húsfogyasztás bizonyos vata betegségeknél hasznos lehet rövid távon, általában hosszú távon elhagyható. A hús nehezen emészthető étel, növeli az ámát, tompítja az elmét, állandó fogyasztásának megannyi mellékhatása ismert. Mivel a vaták a három típus közül a legérzékenyebb alkatúak, könnyen felveszik a húsból azokat az információkat, energiákat, amelyek akkor keletkeznek az állatokban, amikor leölik őket. Az innen származó negatív energia zavaróan hat az elmére és a lélekre. A tapasztalat azt mutatja, hogy még a legsúlyosabb vata típusú egészségügyi problémák esetén is érdemesebb a hús helyett tonizáló hatású gyógyfüvekhez folyamodni.
OLAJOK:
A legtöbb olaj jót tesz a vatának. Az olaj melegségénél és nedvességénél fogva a leginkább ajánlott étel a vata csökkentő anyagok kategóriájában! A hidegen sajtolt, bio olajak jellemző tulajdonságai kitűnően ellenpontozzák a vata hideg és száraz jellegét. A bökkenő az lehet, hogy az olajok nehezen emészthetőek. Külső alkalmazásuk előnye, hogy a bőrön keresztül sokkal gyorsabban felszívódnak. A növényi olajok könnyebbek, ezért kevésbé csökkentik a vatát, mint a szezámolaj vagy a ghee.
OPTIMÁLIS HIDEGEN SAJTOLT OLAJOK:
MANDULAOLAJ, AVOKÁDÓOLAJ, VAJ, KÓKUSZOLAJ, LENOLAJ, GHEE, MUSTÁROLAJ, OLIVAOLAJ, FÖLDIMOGYORÓVAJ, SZEZÁMOLAJ.
KERÜLENDŐ OLAJOK:
REPCE, KUKORICAOLAJ, MARGARIN, SÁFRÁNYOS SZEKLICE, SZÓJAOLAJ.
ÉDESÍTŐSZEREK:
A legtöbb édesítőszer (növényi, természetes) vagy édesség jót tesz a vatának. Testnedveik és szöveteik megerősítéséhez a többi dóshánál több cukorra van szükségük.
Csak természetes cukrokat használjanak! A finomított cukor mesterséges étel, csökkenti a pránát (életerőt). Vigyázzanak a cukrok és más ételek kombinálásánál, különösen ami a felfúvódást illeti. Az összetett szénhidrátok ebből a szempontból biztonságosabbak és nyugtatóbb hatásúak. Bár az édes íz jót tesz a vatának, ezt ne használják ürügyként sütemények, cukorkák mértéktelen nassolásánál.
OPTIMÁLIS ÉDESÍTŐSZEREK:
GYÜMÖLCS CUKOR, MÉZ, NYERS NÁDCUKOR, JUHARSZIRUP, MELASZ, NYERS CUKOR.
KERÜLENDŐ:
FINOMÍTOTT FEHÉR CUKROK.
FŰSZEREK:
A legtöbb fűszer jót tesz a vatának, szabályozza az étvágyat, enyhíti a felfúvódás tüneteit. Főleg az édes és nehéz ételek kísérőiként alkalmazzuk őket, hogy előmozdítsa a megfelelő emésztést. A túlságosan csípős fűszerek, mint például a bors vagy a mustár azonban szárító, élénkítő hatásuknál fogva súlyosbíthatják a levegő doshát. Használatuk inkább téli időszakban javasolt. A vatának van leginkább szüksége a sóra, főleg emésztésjavítás céljából. Ehhez az adalékanyag- és csomósodás gátló mentes kősó a legmegfelelőbb. Túlzásba azért ezt se vigyük, mert a túl sok só mindhárom doshát kihozza az egyensúlyából.
Az étkezések mellé a só és a gyömbér keverékét ajánljuk.
OPTIMÁLIS FŰSZEREK:
ASAFOETIDA, BAZSALIKOM, BABÉRLEVÉL, FEKETEBORS, CARDAMOM, CAYENNE BORS, SZEGFŰSZEG, KORIANDER, KÖMÉNY, FAHÉJ, KAPOR, ÉDESKÖMÉNY, LEPKESZEG, FOKHAGYMA, TORMA, SZUROKFŰ, MENTA, MUSTÁR, SZERECSENDIÓ, PAPRIKA, KŐSÓ (CSOMÓSODÁSGÁTLÓ MENTES), ROZMARING, SÁFRÁNY, ZSÁJA, TENGERISÓ, SZÓJASZÓSZ, TAMARIND, KURKUMA.
ITALOK:
A vaták fogyasszanak elegendő folyadékot!?????? A víz azonban nem elég tápláló a számukra. Ezért ha csak nincsenek emésztési gondjaik, válasszák inkább a tejtermékeket.???? A gyógyteák kitűnőek főleg a természetes édesítőszerrel és tejjel kevert fűszeres (gyömbéres, fahéjas) teák. Az erősítő füvek is kitűnőek. Szintúgy a savanyú gyümölcslevek és a citromos vagy zöldcitromos víz. Közvetlenül az étkezés előtt vagy alatt jól eshet egy deci bor, különösen az ayurvédikus bor a dráksá.
VITAMINOK:
A vaták különösen igénylik az olajban oldódó vitaminokat, mint A, D, E, és a savanyú vitaminokat, mint a C-vitamin. Az ásványi anyagok, főleg a CINK és KALCIUM, fontosak lehetnek, de emésztésük érdekében érdemes ezeket a fentiekben felsorolt fűszerekkel együtt fogyasztaniuk. A többi okosságot itt olvashatjátok: https://boldogsagmania.hu/szolgaltatasok/boldogsag-trening-online-tanfolyam

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Boldogság receptek

Töltsd le most ingyen az instant Boldogság Recepteket 10 pontban!

Bánat ért, szomorú vagy, valami nem úgy sikerült, ahogy eltervezted?

Vagy csak azonnal jobb kedvre derülnél?

Töltsd le most!

Megismertem és elfogadom az Adatvédelmi Tájékoztatót.

Hozzájárulok, hogy hasznos tananyagokat, ajánlatokat küldjenek e-mail címemre.

Ez is érdekelhet:

Horoszkóp hétvégére

Horoszkóp hétvégére

Horoszkóp hétvégére Jóslás online-t, mágiákat az oldal alján tudod megrendelni a szövegdobozt pontosan kitöltve! Kos 03.21 – 04.19. A félreértéseket tisztázni kell a munkahelyen. Induljatok tiszta lapokkal. A hétvégén lazíts, töltődj, élvezd még a nyarat! Vasárnap bízz magadban, minden jól alakul! Bika 04.20. – 05.20. A szomszédaid, ismerőseid irigyek rád. Ezért furcsa a viselkedésük veled […]

Szerelmi horoszkóp augusztus

Szerelmi horoszkóp augusztus

Szerelmi horoszkóp augusztus Kos 03.21 – 04.19. A párod most megbecsülést, tiszteletet, csodálatot vár el tőled. A kapcsolatért minden nap tenni kell! Most jó irányba haladnak a dolgok. Minden apróságra figyelni kell, minden fontos. A kapcsolatod fejlődik, harmonikus. Bika 04.20. – 05.20. Találkozol egy régi szerelmeddel. Viszont ez kissé felkavar. A jelenlegi kapcsolatodat át kell […]

Szerelmi kötés újhold után

Szerelmi kötés újhold után

Szerelmi kötés újhold után A szerelmi kötés több időpontban is elkezdhető! Az egyik leghatásosabb a szerelmi mágia végkimenetelét tekintve! Különösen,ha újholdkor, vagy az utána következő időszakban, a növő holdnál van elkezdve a szerelmi kötés, szerelmi mágia. A szerelmi kötés egy ősidők óta alkalmazott misztikus tevékenység! Mágiák, online jóslás megrendelése az oldal alján lehetséges! A szerelem, […]

error: A tartalom védett